Kijk maar even


Als je je leven leidt op een manier waarop je dat zelf wil, dan ben je autonoom. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk. Er bestaan namelijk ook andere mensen, vrienden, familieleden, huisdieren, overheden, bedrijven, managers en conducteurs waar je rekening mee dient te houden. En hoewel al deze anderen zo nu en dan best gezellig kunnen zijn (behalve conducteurs dan), vind ik dat een autonoom leven iets om naar te streven is. Je zult alleen nooit helemaal autonoom zijn, maar dat is ook wel prima.

Mijn nieuwste boek Autonomie is de zoektocht naar dat autonome leven. Ik beloof dat het niet een leven is waar je door egoïsme het ultieme geluk kunt vinden (daarvoor kun je ook gewoon op dinsdagmiddag in bad white chocolate chip & macademia nut cookies van de Subway eten en naar Primitive Technology kijken), maar wél een leven waarin je er achter komt dat je eigen regie voeren belangrijk is.

Het boek Autonomie komt ergens in 2019 uit (ik weet nog niet precies in welke maand en dat komt omdat ik zelf de regie heb over dit boek). Wanneer je pre-ordert, stuur ik je (ongeveer) wekelijks een update met de voortgang van het boek. Tegelijkertijd kun je online (in m'n Google Drive) meekijken met de schrijfvoortgang en hou ik je op de hoogte met schrijfmoeilijkheden, anekdotes, verkopen, marketing en flauwe grapjes (een beetje zoals m'n vorige boek(project) dus).

Kijk maar even.

—Jelmer de Boer


Voorlopige inhoud

Algemene voorwaarden — intro

In dit deel leer je over de voorwaarden van autonomie (waarom je het bijvoorbeeld niet voor kunt doen) en lees over autonomie op een kringverjaardag. Je leert definities die je daarna kunt weggooien, waarom entitlement zo belangrijk en vervelend is en hoe fijn het is om dingen niet te voorspellen

Haast — over tijd

Haast is een verslaving aan tijd en de kern van (de behoefte aan) autonomie. In dit hoofdstuk gaat het over het heet/koud empathiehiaat, waarom uitstelgedrag je gelukkig maakt (en noodzakelijk is), dat doelen stellen vrij vaak onzin is, hoe quick fixes nooit een oplossing zijn en waarom succes zo moeilijk te definiëren is.

Clickbait — over aandacht

Dit vertelt je waarom niet de links waar je op klikt maar jijzelf het clickbait is. Het hoofdstuk gaat over de belofte (of wens) van internet als manier om direct contact met elkaar te krijgen maar een tegengestelde praktijk. Verder lees je over de onzin van e-mail, hoe je verveling kunt omhelzen, waarom Youtubers ridders zijn en wat karnalistiek is. En waarom Matthëus (die discipel) zo belangrijk is.

Boze fans — over relaties

In dit deel lees je over hoe individuen en collectieven met elkaar in verband staan. Je komt er, hopelijk, achter dat autonomie iets anders is dan egoïsme, dat autonomie juist zorgt voor betere relaties, waarom iedereen in werkgroepjes altijd denkt dat 'ie het beter alleen kan doen (en ze allemaal gelijk hebben) en waarom mensen elkaar toch zo vaak ongevraagd advies geven.

Roofdieren — over macht

In dit deel leer je over de overeenkomst tussen pooiers en priesters, wat het betekent om heel rijk te zijn, waarom aandacht een belangrijke valuta is (maar alleen als je daar aandacht aan geeft) en waarom groeien een dogma is.

Werk lozen — over arbeid

De antipreneur neemt je in dit deel weg van Linkedin en vertelt je over spanning en ontspanning, wat een carrière eigenlijk is, waarom van 9 tot 5 werken veel beter is dan niet van 9 tot 5 werken en waarom we hardwerkende mensen toch altijd op een voetstuk plaatsen en we daarmee ons eigen graf graven.

Materiële obesitas — over troep

Sparen voor later is op drie manieren fout en je kunt beter huren dan kopen maar ook beter kopen dan huren. Dit hoofdstuk gaat over waarom we hoogwaardige middelmatigheid goedpraten, wat via negativa betekent en waarom bezit extra afstofwerk is maar alles huren ook niet de oplossing is.

Dubbeldippen — over gezondheid

Autonome keuzes zijn de sleutel tot het einde van ieder dieet, die áltijd rigide zijn. Dit deel vertelt je waarom obesitas wordt veroorzaakt door dubbeldippen (teveel consumeren en vervolgens teveel dieetproducten consumeren) en waarom je niet kunt weten dat je een slaaptekort hebt.

Plaats maken — over de dood

Het laatste deel gaat over waarom angst voor de dood eigenlijk angst is om niet geleefd te hebben, wat je er aan zou kunnen doen (hoeft niet) en waarom iets achterlaten in veel gevallen juist wel egoïsme is. Een lekker positief eind van het boek, dus.